torstai 12. heinäkuuta 2012

Sieniä ja keppejä

Keppimotivaatio


Noita MEJÄ-treenejä tehdessä jätin kokonaan metsäjäljen tekemättä ja olen pyrkinyt luomaan  keppimotivaatiota. Alkuun oli hiukan takkuista, mutta nyt alkaa motivaatiota olla :)

Seuraavassa pääpiirteiteittäin kuukauden parin sisällä tehtyjä treenejä.

Janalta haku
Ensin selvitin kuinka Vekku haluaa kepit ilmaista, kun tähän asti se on jäljellä vain tarkentanut niihin. Tätä varten tein Vekun katsellessa soratielle janan kepeistä. Sitten hetsasin yhdellä kepillä hiukan aikaa ja päästin liinassa janalle. Tuossa harjoituksessa Vekku ottikin keppejä suuhunsa, joten päätin opettaa sen nostamaan niitä.

Alueelta haku
Seuraavaksi tallasin aarin alueen ja sijoitin sinne kuusi keppiä. Annoin alueen vanheta tunnit ajan ja toin Vekun paikalle sellaisesta suunnasta ettei siellä ollut jälkeä. Päästin Vekun alueella ja annoin sille vapaat kädet tehdä mitä haluaa. Aika pian se alkoikin haistelemaan ja nostamaan keppejä. Nostoista tietysti kunnon kehut ja makkarapalkka.

Vapaa haku
Kerran ripottelin keppejä ympäripihaa ja pyysin Vekkua etsimään. Sille on siis opetettu etsi- ja missä-vihjeet, joilla se alkaa hakemaan ruokaa tai tiettyä henkilöä. Tälläkin tavalla Vekku löysi muutaman kepin, mutta siltä loppui jostain syystä into kesken.

Janalta haku 2
Ulkona ollaan pariin kertaan treenattu myös niin että tiputtelen keppejä juoksuvaijerin alle Vekun ulottuville. Tällä tavalla treenatessa Vekku hakee kauimmaisen kepin ja nostaa sitä. En halua että se oppii ohittamaan keppejä, joten tämä jää nyt tauolle.

Vapaa haku 2
Pari kertaa olen treenannut sisällä siten, että laitan Vekun odottamaan johonkin huoneeseen ja käyn piilottelemassa keppejä muihin huoneisiin. Päästän Vekun vapaaksi ja pyytänyt sitä etsimään. Kepit pitää piilottaa, koska muuten  Vekku etsii ne näköaistin avulla. Osan jätän ihan näkyville, jotta motivaatio pysyy yllä.

Nostelu
Sisällä olen treenannut myös kepin nostoa naksun avulla. Käytännössä heitän tai tiputan kepin lattialle ja kun Vekku nostaa sen niin se saa palkan. Nyt olen alkanut vaatimaan kepin tuomista luokseni, mutta edelleen annan sen tiputtaa sen eteeni. Muutaman kerran Vekku on napannut kepin ja alkanut järsimään sitä ja se on mielestäni ihan ok myös.

Pitäminen
Erillään nostelusta olen opettanut Vekkua pitämään keppejä suussa.Sienten etsintää

Kohta alkaa sieniä jo nousemaan ja meidän talvelle suunnitellut sienen etsintä treenit on vielä tekemättä :)
Viime kesänä sieni kausi kerkesi mennä ohi ennen kuin Vekku oppi ilmaisemaan löytämiään sieniä ja tänä vuonna meinaa käydä samoin. Olen parina päivänä tehnyt sisälle sienipiiloja ja hyvin ne ovatkin löytyneet. Nyt vaan pitäisi kehittää ilmaisua. Vekku kun on niin energinen niin tekisi mieli opettaa sille rullailmaisu, mutta millä ajalla? Se voisi kyllä onnistua kohtuu helposti, koska eilen kun olin piilotellut sieniä lelujen ja muiden esineiden alle niin se toi sen päällä olevan lelun useamman kerran minulle :) Nyt vaan pitäisi saada jostain pian joku rullan tapainen, jolla voisi treenata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti