lauantai 20. elokuuta 2011

Jälkeä ja koulutusta

Tällä viikolla ollaan harjoiteltu haukkumista, sienestystä ja noutoa.

Nouto
Tätä on harjoiteltu ihan liian vähän ja varmaan väärinkin. Kyllästyin kun Vekku kyllä menee pallolle/kepille vauhdilla, mutta se takaisin tulo :-( Pallon kanssa vedetään rinkiä talon  ympäri ja mennään jonnekin pureskelemaan. Keppiä sitten pureskellaan vauhdissa ja yleensä mennään jonnekin makoilemaan ja siellä pistetään ihan silpuksi. Olen yrittänyt kahdella samanlaisella noudettavalla, mutta mulla oleva ei ole yhtä kiinnostava kuin suussa oleva. Namipalkalla saattaa pari kertaa hakea, mutta sitten siirrytään omiin hommiin. Liinassakin olen koittanut tehdä, mutta sitten homma ei kiinnosta alkuunkaan. Liinahan siis laittaa Vekulla nenävaihteen päälle ja silloin ei tunnu saalistaminen niin kiinnostavan.
Aloitin nyt sitten kouluttamaan sisällä noutokapulan kanssa takaperin ketjuttamalla ja se siinä tuntuu olevan into mukana, jopa niinkin paljon että Vekku koitti komentaa haukkumalla kapulaa noudettavaksi :-)

Haukkuminen
Tarkoitus on saada opetettua myös haukkuminen käskystä. Tässä on ollut vähän ongelmana, kun ei ole voinut hallitusti saada koiraa haukkumaan, mutta nyt Vekku on oppinut jo sen verran että ulkona kiinniollessa saan sen haukkumaan.

Sienestys
Tällä viikolla tehtiin pihaan yksi rata ja annoin Vekun ihan itsenäisesti etsiä kantarelleja. Koiralla vaan tuntuu olevan niin maavainuinen että sen pitää olla tosi lähellä, jotta löytää sienet. Tajusin tässä vasta että Vekkuhan on hienosti löytänyt nuo sienet jäljestämällä jalanjälkiä ja sitten ihan lopuksi vaihtannut sieneen. Tällä kertaa tallasin sienien ympäristön täyteen jälkiä jolloin tähän ei ollut mahdollisuutta ja lisäksi heitin sienet kauemmas. Kyllä se nenäkin muutaman kerran sieltä maasta jo nousi, mutta vaatinee reilusti harjoitusta.

Jälki
Tänään tehtiin Vekulle lyhyt jälki, mutta sitäkin vaativampi. Jälki oli noin tunnin vanha ja kaartava (mutkitteli parin metrin välein minne sattuu) ja sillä oli polun sekä ojan ylitys ja lisäksi olin itse tehnyt siihen harhan. Ai niin ja minä en sitä alkujaankaan tallannut vaan kuljin noin viiden metrin päässä.
Sitten itse suoritukseen. Vekku odotteli tuon harhan tekemisen ajan autossa, joten kun palasin autolle ja otin liinan käteen niin intoa oli vähintäänkin riittävästi. Ilmeisesti sen verran että muutama perustarve unohtui tyystin , kuten jäljempänä selviää. Lähetys tapahtui ensimmäistä kertaa janalta. Tässä ei ollut mitään ongelmaa Vekku pisti jälki-vihjeen kuultuaan nenän maahan ja siirtyi suoraan jäljelle ja vielä oikeaan suuntaan :-) Jälki oli siis tosi mutkainen kahden metrin matkalla saattoi olla metri heittoa sivusuunnassa, mutta ainakin minusta Vekku meni tarkasti jälkeä pitkin. Sitten iski suurempi hätä kesken jäljen, joten tässä piti pitää pieni tauko. Tarpeiden teon jälkeen Vekku palasi takaisin jäljelle. Tästä vähän matkan päässä oli polun ylitys ja sen kohdalla sitten oli ihan pakko merkata yksi puska. Merkkauksen jälkeen Vekku palasi jäljelle. Melko pian tämän jälkeen oli tekemäni harha. Vekku kyllä huomasi sen, mutta jatkoi oikeaa jälkeä pitkin. Sitten olikin vuorossa ojan ylitys jossa ei ollut mitään ongelmaa. Jäljen päässä oli tällä kertaa muovirasiallinen froliceja. Vekku haisteli rasian hienosti, mutta ei taaskaan malttanut jäädä palkkaansa syömään paria kädestä annettua enempää. Periaatteessa tässä oli sitten kulma, koska Vekku jatkoi jäljestämistä poistumisuraa pitkin. Nyt kirjoittaessa tajusin juuri että Vekkuhan jäljesti tuossa poistumisjäljelläkin tosi hienosti. Siinä nimittäin oli ensin muutama metri tuota alkuperäisen tekijän jälkeä ja sitten ristiin minun ja alkuperäisen jälkiä ja Vekku pysyi tarkasti niiden alkuperäisten päällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti